гр. Велико Търново – с. Присово (26.07.2015 г.)

† 8 Неделя след Петдесетница. Св. свщмчк Ермолай и другарите му. Св. прпмчца Параскева. Гл. 7, утр. ев. 8, ап. 1 Кор. 1:10-18 (с. 121), лит. ев. Мт 14:14-22

След като отправихме своевременно покани версия 1.01, версия 2.01 и версия 3.01,
днес започна Поклонническият поход „Св. Иван Рилски“ 2015. Той се организира от Клуба по пешеходен туризъм при ТД „Трапезица-1902“ – гр. Велико Търново. Идеята е да обходим места, свързани със св. Иван Рилски, а на 1 август да се включим в Поклонническия път „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.
Досега бе свършена много работа по подготовката – уточняване на маршрути на терен, преговори с домакини и общини, разгласяване на събитието.
Личната ми подготовка, естествено, отне значителна част от последната нощ. В 8:30 ч. раницата бе готова. Тежеше повече от обикновено – 22 кг, защото като ръководител на групата имах грижата за някои допълнителни „аксесоари“ – карти, комуникационни уреди, лекарства и др. За съжаление, нямаше възможност да се уреди придружаваща кола. Но поне за днес един приятел предложи да откара тежкия багаж от Велико Търново до Присовския манастир. Знаейки това, приготвих малката раничка с най-необходимия за деня багаж.
Малко преди 9 ч. влязох в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“. Събитията се заредиха главоломно. Утренята бе към края си. Веднага след мен в храма влезе Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, облечен в пълно богослужебно одеяние. Имах време само да оставя раницата си в олтара. Извадих стихара и орара и ги поднесох за благословение от владиката. След минути при пеенето на тропара „Покаяния основание“ тържествено изнесохме съхраняваната в храма частица от мощите на св. Иван Рилски. Чаровните Юлиана и Йоана изпяха кондака „Ангелскому житию“. На св. престол оставихме две икони на преподобния, които дядо Григорий подари преди няколко дни в подкрепа на поклонническия поход. Тези икони са определени да съпътстват дружината през целия път.
9:00 „Благословено е Царството на Отца и Сина, и Светия Дух, сега, всякога и во веки веков!“ Думите на Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен поставиха началото на литургията. Хорът и народът отговориха: „Амин!“ Негово Преподобие иеродякон Донат поде великата ектения … Постепенно храмът се изпълни с миряни. Освен обичайните черкуващи се, доста приятели дойдоха да ни подкрепят. В края на литургията владиката освети двете икони на св. Иван Рилски Чудотворец върху частицата от неговите мощи и ни благослови за предстоящото пътуване, като връчи едната икона на мен, а другата – на духовния водач на похода Негово Благоговейнство иерей Давид. С няколко думи споделих идеята на похода и благодарих за благословението.
HPIM5805 HPIM5806
Към 11:20 ч. излязохме от Катедралата и тръгнахме по ул. „Иван Вазов“. Спряхме пред къщи, за да оправим багажите и да натоварим големите раници в колата. Слязохме на ул. „Читалищна“. Групата се оказа от 16 души. Покрай Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, по улиците „Михаил Кефалов“ и „Сливница“ достигнахме храма „Св. Троица“. Там прочетохме първа статия от акатиста към св. Иван Рилски и се поклонихме на частица от мощите на св. 14 хил. младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем. Домакините любезно ни поканиха да се подкрепим в църковния двор. Почерпката бе организирана от църковното настоятелство при храма.
img_0016ed img_0034
img_0035 img_0053
Към 12:30 ч. в състав от 11 души продължихме по ул. „Димитър Найденов“, като се изкачихме към района на университета. Вече 7 души, излязохме от града, като поехме по пътеката за Ксилифор успоредно на главния път за Варна. В гората направихме кратка почивка, по време на която всеки от седмината в групата се представи. После се отклонихме от зелената маркировка и директно излязохме на разклона за с. Малки чифлик. Около 14 ч. бяхме пред храм „Св. Атанасий“, който се намира на височина източно от площада с автобусната спирка. Там прочетохме втора статия на акатиста към св. Иван Рилски.
IMG_20150726_124555 IMG_0274
От храма слязохме по стъпала към чешма, откъдето продължихме по жълта маркировка към с. Присово. Както предварително бяхме планували, при слизането между две улици, предпочетохме съседен синор, а не маркирания, понеже бе обрасъл. Изпитанията с преминаването на дерето и стръмното изкачване след това, учудващо за мен, минаха без каквито и да било проблеми. Пътеката продължава през гора и е много приятна. В началото на продължителното изкачване успешно прескочихме нападали дървета.
img_20150726_144920 img_0285
Преди да превалим височината, спряхме на чешма. В близост има удобни пейки за почивка. Там прочетохме третата статия на акатиста към св. Иван Рилски. Поседнахме и си поприказвахме сладко. Не се усетих, как е минал половин час. Когато си погледнах часовника, спеших групата да тръгваме. На билото, където се отвори хубава гледка на север към Велико Търново и на юг към Търновската предбалканска котловина, отец Давид се помоли с ектения за живущите в града и за благополучието на целия български народ. Жълтата маркировка на Присовската екопътека прави отклонение към чешма, като се връща отново на билото. Спестихме това отклонение. Вместо надясно, след двадесетина метра е отклонението наляво от билния път, пак по жълта маркировка. За около половин час слязохме от Присой бърдо и влязохме в с. Присово близо до храм „Успение на Пресвета Богородица“. В двора на храма прочетохме четвъртата статия от акатиста към св. Иван Рилски. В центъра на селото свършва жълтата маркировка. Там има и указателна табела за маршрута.
С малко закъснение, към 17:20 ч. влязохме в Присовския манастир „Св. вмчк Пантелеймон“. Оказа се, че ни чакат за вечернята, което възприех като мил жест към нашия труд. Няколко свещеници отслужиха вечерня и акатист към св. вмчк Пантелеймон. Службата оглави протоиерей Павел, ефимерий на манастира. В края на богослужението се поклонихме на частица от мощите на св. Пантелеймон, която се съхранява тук.
След службата си взехме багажа от колата и разпънахме палатки на определеното ни място в двора на манастира. Домакините ни почерпиха за храмовия празник.
img_20150726_194033 img_0312
Една жена бе пътувала от Бургас, за да се включи към нашата група. Бай Коста, който също е бургазлия, тази сутрин тръгна от Велико Търново, минал е през Присово и до вечерта пеша е стигнал Дряновския манастир. Обади ми се, че се е настанил в хижа „Бачо Киро“. Очаква се утре да се присъедини към нас, като ще е извървял пеша целия път до Кръстец.

Публикувано на Православие, Туризъм. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.