Присово – Кръстец (27.07.2015 г.)

† Св. вмчк Пантелеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиепископ Охридски. Ап. Евр. 7:26-8:2 (с. 528), лит. ев. Ин 10:9-10 (Тип. с. 380)

Днес е втори ден от Поклонническия поход „Св. Иван Рилски“ 2015, организиран от Клуба по пешеходен туризъм при ТД „Трапезица-1902“ – гр. Велико Търново. Групата нощува на палатки в Присовския манастир „Св. вмчк Пантелеймон“.
На празник като на празник! Денят ни започна още в 5 ч. с маслосвет. Отец Райко с вещина водеше службата. Изчетоха се всички отредени молитви и библейски текстове. Храмът се изпълни с поклонници на обителта. Около 7 ч. Негово Високопреподобие архимандрит Панарет даде началото на утренята. На времето си, точно в 9 ч., започна и светата литургия. Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий взе молитвено участие в литургията, а след отпуста оглави водосвета.

Опитахме от курбана, приготвен от сестринството и поклонници, пристигнали от близо и далеч. Беше предвидено да тръгнем от манастира към 13 ч. Помолихме се отново в храма, взехме си иконите и потеглихме, пеейки тропара на св. Иван Рилски. Групата ни се състоеше от 8 души. По улиците в южния край на селото излязохме от Присово. След около час ход пристигнахме на центъра на гр. Дебелец, където направихме кратка почивка. Продължихме пътя си до жп гарата, която се намира далеч извън града. С влак се придвижихме до спирка Бъзовец, но вече 7 души. Една жена реши да се прибере във Велико Търново. На спирка Божковци имахме приятна изненада – към нас се присъедини планинар от Габрово. Той ни намери в купето на влака и ни позна по иконите, които носехме. На спирка Бъзовец ни посрещна бай Коста Янков – туристически маратонец от Бургас. Той вчера сутринта тръгна от Велико Търново и пеша е извървял пътя до тук. Снощи е нощувал на хижа Бачо Киро. Така групата ни се увеличи на 9 души. В 17 ч. отец Давид даде началото на вечернята в параклиса „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов“, който се намира над жп спирката.
Продължихме пътя си към вр. Кръстец. При проучването на маршрута не успях да стигна до там, но в групата имахме жена, която бе ходила на това място. Без проблеми, за около половин час изкачихме върха, висок 1007 м. Известен е с това, че именно тук спира процесията с мощите на св. Иван Рилски, когато през 1195 г. са пренесени от Средец към Търново. Шествието е водено от архиепископ Василий, главата на българската църква по време на Асеневци. Лично цар Асен с велможите си идва тук, за да посрещне реликвите. Престояват 7 дни, изчаквайки да се довърши градежа на църквата на светеца на Трапезица. В чест на събитието в периода 1999-2002 г. е изграден параклис. За пръв път идвам тук. Наистина свято място! Чувството бе много силно. Коленичих и паднах на земята, благодарейки за милостта и благодатта, която ни се дава. Направихме почивка, разгледахме параклиса и стенописите. Основното повествование е пренасянето на мощите на св. Иван Рилски и посрещането от царя. В 19 ч. започнахме службата. Прочетохме целия акатист към св. Иван Рилски.
Нашият път продължи към хижа Кръстец, където пристигнахме малко преди 21 ч. Хижата се стопанисва от ТД „Академик-ВТУ“ и се отваря по заявка, каквато бяхме направили. Вечерта премина в сладки приказки.

Публикувано на Православие, Туризъм. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.